Ørsta/Møre
Om Sunnmøre
Sunnmøre fra 1762.
Sunnmøre er et distrikt i den sørvestlige delen av Møre og Romsdal fylke, mellom Fjordane i sør og Romsdal i nordøst. Det omfatter de 17 kommunene Giske, Haram, Hareid, Herøy, Norddal, Sande, Skodje, Stordal, Stranda, Sula, Sykkylven, Ulstein, Vanylven, Volda, Ørskog, Ørsta og Ålesund.
Ordet Møre kommer av norrønt marr 'hav, sjø' og kan tolkes som "landet ved havet". Folk fra Sunnmøre kalles for sunnmøringer. Sunnmørsdialekten hører, sammen med nordfjordsmål og sunnfjordsmål til de nordlige e-mål av vestnorske dialekter — en gruppe der romsdalsdialekten oftest også regnes med.
Sunnmøre har fra gammelt av vært orientert sørover. Sunnmøre lå under Gulatinget og var en del av Bjørgvin bispedømme inntil 1983.
Sunnmøre har 141 090 innbyggere (1. juli 2014)[1] og et samlet areal på 5 234,41 km².[2] Sunnmøre har 53,7 % av innbyggerne i Møre og Romsdal fylke. I areal er Sunnmøre noe mindre enn Nordmøre og noe større enn Romsdal, som er de to andre tidligere fogderiene i fylket.
Sunnmøres viktigste by er Ålesund med 45 974 innbyggere (1.juli 2014). Ålesund er den største byen mellom Bergen og Trondheim. Sunnmøre har også to andre mindre byer (Ulsteinvik og Fosnavåg), og flere større tettsteder som Ørsta, Volda, Sykkylven, Hareid, Nordstrand ( Valderøy), Stranda og Brattvåg.
Mange øyer, lange og trange fjorder (blant annet den UNESCO-listede Geirangerfjorden) og Sunnmørsalpene dominerer landskapet. Flertallet av befolkningen på Sunnmøre bor på øyer, men nesten alle er knyttet til fastlandet via bro eller tunnel. For å reise ferjefritt mellom Søre og Nordre Sunnmøre må en imidlertid ta veien helt til Otta i Gudbrandsdalen.
Det høyeste fjellet på Sunnmøre er Pyttegga (1999 moh.) i Norddal kommune. Den største øya er Hareidlandet (Ulstein og Hareid kommuner) med 166 km². Øya med størst befolkning er Oksnøya (Ålesund og Skodje kommuner) med 27 341 innbyggere (2014). Største innsjø er Brusdalsvatnet (Ålesund og Skodje kommuner) med 7,48 km²